
کتاب درآمدی بر ایده علوم انسانی اسلامی
مولف (پدیدآور) :دکتر سید محمد تقی موحد ابطحی
با توجه به اینکه در سال های اخیر علم دینی یا علوم اسلامی به عنوان یکی از دروس اختیاری در برخی دانشگاه ها ارائه می گردد کتاب "درآمدی بر ایده علوم انسانی اسلامی" به عنوان کتاب درسی برای دانشجویان رشته های مختلف علوم انسانی در مقطع کارشناسی تالیف شده است.
مقدمه کتاب درآمدی بر ایده علوم انسانی اسلامی:
مروری کوتاه و گذرا بر تاریخ آنچه امروزه علم نامیده می شود، نشانگر آن است که تحول علم در مقادیر و سطوح مختلف در تمامی علوم رخ داده و می دهد، و به تعبیر دیگر، تـحـول عـلـم را می توان یک امر طبیعی و همیشگی قلمداد کرد.
تحول تدریجی علم نشان از آن دارد که با توجه به ظرفیتهای نامحدود واقعیت از یک سو، و ظرفیت های ادراکی محدود و خطاپذیر آدمی، علم همواره در مسیر نیل به هدف نهایی خود (شناخت واقع) در حال رشد و تکامل است. ریشه های دانش امروز بشری را باید در تمدنهای کهن (از هند، چین، ایران، مصـر و... که قدمتی چند هزار ساله دارند) جستجو کرد، اما مطابق با تاریخ نگاری هـای عـلـم مـوجـود، علـم امروزی عمدتاً ریشه در تمدن یونانی و رومی، با قدمتی کمتر از سه هزار سال، دارد؛
بنابراین روایت، تمدن یونانی و رومی در مسیر گسترش خود از دستاوردهای علمی تمدن های دیگر استفاده کرد. پس از شکست تمدن یونانی و رومی، این علم در تمدن اسلامی به رشد خود ادامه داد و مجدداً از دستاوردهای علمی تمدن های کهن ایران، هند و مصر استفاده کرد.
با افول تمدن اسلامی، علم، فرایند توسعه خود را در اروپا دنبال کرد تا آنکه در قرن هفدهم میلادی، تحولات عظیمی در عرصه های مختلف علمی (فیزیک، شیمی، زیست شناسی، پزشکی) پدید آمد که از آن تحت عنوان انقلاب علمی یاد می شود. به دنبال انقلاب علمی، جنبشی تحـت عنـوان روشنگری در کشورهای اروپایی پدید آمد که در تلاش بود با فاصله گرفتن از دین و متافیزیک و روی آوردن به منطق حاکم بر علوم طبیعی جدید، به ویژه فیزیک، تمامی مسائل و مشکلات بشری را حل و رفع کند.
به دنبال این ذهنیت، علوم انسانی جدید در قرن نوزدهم پا به عرصـه گذاشتند و کوشیدند با بهره گیری از روش علوم طبیعی به تحلیل پدیده های انسانی و اجتماعی بپردازند و مسائل و مشکلات فردی و جمعی را برطرف کنند.
پیشنهاد ما: کتاب علی لندی
پیشنهاد ما: کتاب ترگل