
حماسه امواج
مولف (پدیدآور) :محمد مهدی حبیبی
این یک خطر استريال من دارم به شما می گویم. جنگ را شما روایت کنید که در جنگ بوده اید؛ اگر شما جنگ را روایت نکردید، دشمن شما جنگ را روایت خواهد کرد آنطور که دلش می خواهد. این جنگ یک گنج است. آیا ما خواهیم توانست این گنج را استخراج کنیم یا نه؟
در سال های پس از دفاع مقدس، به تدریج رزمندگان حاضر در میدان های خون و شهادت و ایثار که از ذوق و قریحه نگارش برخوردار بودند، خاطرات تجربه های خود را از حضور در فضای معنوی و انسان ساز حبهه های نور علیه ظلمت منتشر کردند.
در کتاب "حماسه امواج" آقای محمد مهدی حبیبی از اهمیت و نقش مخابرات سپاه در عملیات والفجر 8 برایمان میگوید و آن روزها را به نمایش می گذراد. این کتاب توسط انتشارات مرکز اسناد دفاع مقدس در قطع وزیری و با 456 صفحه به چاپ رسیده است.
وضعیت ایران در آن دوران:
مشکل ایران در مرحله جدید جنگ باتوجه به افزایش توان نظامی عراق، ناشی از این بود که به راحتی قادر به کسب پیروزی نظامی برای تغییر توازن به سود خود نبود.
درواقع تقویت عراق و متقابلاتضعیف ایران، فاصله میان توانمندی ایران برای تهاجم و کسب پیروزی و توانایی عراق برای مقابله با تهاجمات ایران را به نحوی آشکار افزایش داده بود. به عبارت دیگر، امکانات سپاه با میزان خلاقیت و ابتکارهای این نیرو برای دستیابی به پیروزی لازم، باتوجه به ضرورت ها و اوضاع سیاسی حاکم بر جنگ تناسب نداشت.
در سال ششم جنگ در وضعیتی که دشمن حدود ۵۵۰ گردان نیروی پیاده در اختیار داشت و برای مقابله با عملیات آفندی از ۳۰۰ گردان نیروی آزاد برخوردار بود، سپاه تنها ۸۰ گردان نیرو برای هفت روز جنگ در اختیار داشت؛ علاوه براینکه بخشی از توان رزمی سپاه به عنوان یک نیروی دفاعی، در مناطق تصرف شده مانند جزیره مجنون و هور زمین گیر شده بود.
در این شرایط کاهش توان ایران در برابر عراق دو مشکل اساسی به وجود می آورد .نخست اینکه ایران نمی توانست از امکان غافلگیری و تجزیه قوای دشمن برخوردار شود و در نتیجه اجرای عملیات با نوعی خطر و موفق نشدن همراه بود. علاوه براین، قوای ایران فاقد توانایی لازم برای تبرد طولانی در یک عملیات بود...
اقدامات مخابرات سپاه در اولین سال تشکیل:
محل استقرار اولیه مخابرات و مرکز ارتباطات تاکتیکی سپاه در پادگان ولی عصر (عشرت آباد سابق) بود که مرکز عملیات سپاه در آن مستقر شده بود. در ابتدای تشکیل مخابرات چند نفر از اعضای علاقه مند و گاه متخصص در امور فنی به مخابرات ملحق شدند و اولین آموزش های فنی و تخصصی را فرا گرفتند.
گفتنی است معمولا برای ایجاد تشکیلات مخابراتی در نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی، سازمان های عریض و طویلی تشکیل می شود. این سازمان ها با صرف هزینه های گزاف و درحالی که از پشتیبانی های لازم برخوردار هستند با ایجاد زیرساخت های مخابرات، جذب نیروی کافی و احداث اماكن تخصصی مانند سالن نصب دستگاه های مخابراتی و سایت های مخابراتی و نیز برگزاری دوره های آموزشی تخصصی مختلف، سازماندهی مخابرات را در تشکیلات و رده مورد نظر برعهده دارند.
اما ایجاد این رسته تخصصی در سپاه با توجه به وضعیت خاص ابتدای انقلاب به گونه دیگری رقم خورد.
صفحه 73 کتاب حماسه امواج
ایجاد ارتباط و زیرساخت های مخابراتی در فاو:
پس از آغاز عملیات والفجر ۸ و نبردهای سنگین، هم زمان با پیشروی رزمندگان در محورهای مختلف عملیاتی فاو، اقدامات فنی و تخصصی برای ایجاد شبکه های مخابراتی در قرارگاه های فرماندهی در فاو، آغاز شد. باتوجه به نبود هیچگونه تأسیسات و تجهیزات مخابراتی در منطقه عمومی فاو، ایجاد زیرساخت های ارتباطی و راه اندازی شبکه های مخابراتی ضروری بود.
ابتدا می بایست یگان های عمل کننده در محورهای مختلف هماهنگ می شدند و سپس اجرای مراحل بعدی عملیات برای حفظ دور تک، اجرای اقدامات تاکتیکی، الحاق یگان ها، پاک سازی منطقه از وجود نیروهای بعثی، استقرار رده های پشتیبانی و تدارکات رسانی و انتقال تجهیزات عمدتا به وسیله هماهنگی ارتباطی انجام می شد...
صفحه 249 کتاب حماسه امواج
پیشنهاد ما: کتاب سقیفه علامه عسکری
پیشنهاد ما: کتاب مادر ایران