
بصائر الدرجات فی علوم آل محمد (علیهم السلام)
مولف (پدیدآور) :صفار قمی ابو جعفر محمد بن حسن بن فروخ
مترجم :زکی زاده رنانی علیرضا
کتاب ارزشمند بصائر الدرجات فی علوم آل محمد علیهم السلام که از مهمترین و معروفترین منابع کهن حدیثی شیعه در باب علوم اهل بیت علیهم السلام است از جمله آثار فقیه جامع و محدث بزرگ شیعه، محمد بن حسن صفار قمی(متوفی290هجری قمری) می باشد.
وی یکی از اصحاب امام حسن عسکری علیه السلام و نیز استاد بسیاری از محدثین بزرگ شیعه است.
کتاب حاضر برای اولین بار دارای امتیازات قابل توجه ذیل می باشد:
اعراب گذاری کامل متن عربی و جداسازی سند حدیث از متن حدیث جهت سهولت تشخیص
ترجمه روان فارسی و استفاده از کلمات و معادلهای شیوا.
تصحیح کتاب با استفاده از سیزده نسخه معتبر خطی و مقابله با کتب معتبر شیعه.
درنظر گرفتن شماره مسلسل برای احادیث جهت سهولت در امر ارجاع و فیش برداری.
کتاب بصائر الدرجات فی علوم آل محمد (علیهم السلام) در کلام رهبر:
مقام معظم رهبری در جمع طلاب حوزه علمیه قم در تاریخ 29 مهر 1389 این کتاب را معرفی فرمودند:
«بدون تردید نقش حضرت معصومه (سلام اللَّه علیها) در قم شدن قم و عظمت یافتن این شهر عریقِ مذهبىِ تاریخی، یک نقش ما لا کلام فیه است. این بانوی بزرگوار، این دختر جوانِ تربیتشدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با حرکت خود در جمع یاران و اصحاب و دوستان ائمه (علیهمالسّلام) و عبور از شهرهای مختلف و پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به این منطقه و فرود آمدن در قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهلبیت (علیهمالسّلام) در آن دورهی ظلمانی و تاریکِ حکومت جباران بدرخشد و پایگاهی بشود که انوار علم و انوار معارف اهلبیت را به سراسر دنیای اسلام از شرق و غرب منتقل کند.
امروز هم مرکز معرفتی دنیای اسلام، شهر قم است. امروز هم مثل همان دوران، قم قلب فعال و متحرکی است که میتواند و میباید خون معرفت و بصیرت و بیداری و آگاهی را در سرتاسر پیکر امت اسلامی پمپاژ کند. در آن روز، اولین کتابهای فقه و معارف شیعه و پیروان اهلبیت (علیهمالسّلام) از قم صادر شد. کتابهای اساسی مورد اعتماد و اتکای فقیهان و عالمان و محدثان در شهر قم به وسیلهی حوزهی قم به وجود آمد. کتاب «نوادر الحکمه» ی محمد بن احمد بن یحیی، کتاب «بصائر الدرجات» صفار، کتاب «الشرایع» علی بن بابویه قمی، کتاب «محاسن» برقی، کتب احمد بن محمد بن عیسی و دهها و صدها کتاب دیگر در این پایگاه معرفتی به وجود آمد و تولید شد. شخصیتهائی در اینجا پرورش یافتند که وقتی به اقطار عالم اسلامی سفر میکردند، محفل آنها محفل فیض بود. شیخ صدوق (رضوان اللَّه علیه) که جزو نسل سومیها و چهارمیهای این حرکت عظیم است، وقتی به بغداد رفت - که بغداد مرکز شیعه و مرکز حدیث بود - در پای منبر او علما و فضلا و بزرگانی جمع شدند و از او استفاده کردند. لذا ملاحظه میکنید که شیخ صدوق، شیخ و استاد مفید (رضوان اللَّه علیهما) است. بنابراین قم شد مرکز.»