نبرد امام مهدی
طی حملات ارتش عراق به سوسنگرد، در شش ماه ال جنگ، این شهر یک بار اشغال و سه بار محاصره شد که هر با با فداکاری رزمندگان، قوای دشمن مجبور به عثب نشینی شدند.
کتاب "نبرد امام مهدی" روایت و بازخوانی عملیات امام مهدی است که در 26 اسفند 1359 در منطقه عمومی دشت آزادگان و به طور اختصاصی، جبهه سوسنگرد، یکی از مهم ترین محور های عملیاتی جنوب کشور اجرا شده است.
این کتاب توسط انتشارات مرکز اسناد دفاع مقدس در قطع رقعی و با 259 صفحه به چاپ رسیده است.
محور جاده سوسنگرد - بستان:
این محور پس از حملات ۲۳ آبان ماه ۱۳۵۹ عراق به سوسنگرد، از طرف شرق و غرب این شهر تشکیل شد. اگرچه در عملیات های بعدی، ایران موفق شد محاصره قسمت شرقی سوسنگرد را بشکند، شهر همچنان در برد سلاح های سبک عراق قرار داشت.
در ۵۰۰ متری غرب سوسنگرد، در دو طرف جاده بستان، عراق یک گروهان تانک، یکگروهان نفربر و یک گروهان پیاده مستقر کرده بود؛ از طرفی تا ۱۲ کیلومتری غرب سوسنگرد، در مقابل ۱۱ عراده توپ ۱۳۰ میلی متری عراق، هیچ نیروی زرهی ایران وجود نداشت و فقط نیروهای پیاده سپاه در آن قسمت مستقر بودند.
عراق در بدو استقرار خود در این جبهه، پل روی رودخانه نیسان را منهدم کرده بود که این اقدام موجب شده بود ارتباط نیروهای مستقر در شرق و غرب این رودخانه فقط به وسیله قایق موتوری ممکن شود.
قرار گرفتن رودخانه کرخه در شمال جاده سوسنگرد - بستان و نیز زمین های غیرقابل عبور در جنوب این جاده، امکان عبور و مانور نیروهای زرهی با استعداد زیاد را از عراق سلب کرده بود. به گفته فرمانده لشکر ۹۲ زرهی، حداکثر یک گردان زرهی می توانست در این محل مستقر شود.
از این رو عراق با اینکه این بخش را حدود ۳ ماه در اشغال داشت، نتوانسته بود حمله ای از این سمت اجرا کند و فقط منتظر حمله از شرق سوسنگرد بود. بنابراین غرب این جبهه فقط از نظر سیاسی برای عراق اهمیت داشت نه از لحاظ نظامی.
صفحه 121 کتاب نبرد امام مهدی